Je bent hier: Home > Columns > Column 89 - Goede voornemens

Column 89 - Goede voornemens

Stoppen met roken, sporten oppakken, niet meer drinken; ik pak ze gewoon allemaal aan. Ik word een ander mens!

Datum: 6 januari 2018

Leestijd: +/- 6 minuten

Daten | Homodating | Date | Grindr | Seksdate | Ontbijten doen we thuis | Arthur van Moerwijk

     “Sien, ik moet echt naar bed”, zeg ik voor de derde keer. Ik til m’n hoofd van de stamtafel en voel het prikkerige donkerrode kleedje nabranden in m’n voorhoofd. Dat ik dat nog voel is een godswonder. Ik ben lam. Katje lam. 
     “Nog een en dan gaan we”, zegt ze. Ze staat zo opeens bij de tap. Even twijfel ik of ze een soort Harry Potter is die in de open haard kan springen en opeens op een andere plek is. Laat het los. 

Het is kwart over acht. In de ochtend ja. Oud en nieuw heb ik goed gevierd. Dave en de rest zijn al weg. 
     “Wat deed je nou op de plee?” vraagt Sien.
     “Geen idee”, zeg ik. Die jongen van de coffeeshop, daar doelt ze vast op. 
     “De deur stond open gek”, ze lacht haar hijgerige lachje en zet een biertje voor m’n neus. Ik drink ervan maar het smaakt me niet. Ik pak willekeurig pakjes sigaretten van tafel maar ze blijken allemaal leeg te zijn.
     “Hier.” Sien reikt me er een aan. Ik rook hem niet helemaal op, zeg naar bed te gaan en ga gauw naar boven om te voorkomen dat ik de hele kroeg onderkots. 
     “Welterusten jongen.”

Ik open m’n ogen en probeer m’n locatie te bepalen. Ik kijk naar de onderkant van de wc-pot. Juist. Ik probeer te gaan zitten maar merk dat ik nog dronken ben. Wat een avond. Ik voel in m’n zakken. Waar zijn m’n spullen? Waar is m’n telefoon? Zodra ik sta zie ik dat m’n plee onder de kots zit. Gadverdamme. Ik sta te draaien op m’n benen en een volgende lading kots dient zich aan. Oh wat een hel. Ik scheur een flink stuk wc-papier van de rol en veeg m’n kop schoon. Koud zweet. Ken je dat verschijnsel? Walgelijk. Er blijven resten wc-papier in m’n stoppelbaard hangen. Gad-ver-damme. Waarom koop ik toch altijd van die goedkope Aldi-zooi? Van dat enkellaags wc-papier dat je eerst drie keer moet dubbelvouwen omdat je anders per ongeluk een vinger in je hol steekt. Ik denk dat duurder wc-papier op de lange termijn goedkoper is. Maar ik heb momenteel andere dingen om me druk om te maken. Wat een toestand.

M’n telefoon ligt op m’n bed, net als de rest van m’n spullen. Het is toch altijd weer een geruststelling als je je spullen allemaal nog hebt na zo’n avond. Ik open WhatsApp en zie dat er een groepsapp is aangemaakt. ‘Oud & Nieuw matties’ heet hij. Ik scroll 36 berichten terug en zie een hele serie foto’s: de een hijst bier, de ander rookt een zoveelste sigaret, weer een ander snuift cocaïne op de wc en ik zie mezelf al rokend terug, me vasthoudend aan de bar om niet op de grond te flikkeren. Dan verschijnt er een nieuw app’je in de groep. Het komt van één van de nummers die niet in m’n telefoon staan. Ik bestudeer de foto die bij z’n naam staat. Aha! Het is die gast van de wc! Ik waag het er gewoon op en stuur hem persoonlijk een app’je.

Ik - 13:56 uur
“Zo zo zo, ben je
weer nuchter?”

De jongen is online. Ik weet z’n naam niet. Hij typt, stopt met typen, typt weer, en stopt dan. Jezus. Schiet eens op. Het lijkt wel of ik met m’n moeder aan het app’en ben.

Onbekend - 14:01 uur
“En jij bent? Ik moet wel
naar m’n werk zo hoor,
dus kan niet lang app’en.”

Ik - 14:01 uur
“De toiletjuffrouw”

Onbekend - 14:02 uur
“Huh?”

Ik - 14:02 uur
“Je had hulp nodig.”

Het blijft even stil op de app. Het zou hilarisch zijn als er niet ‘aan het typen …’ zou staan, maar ‘aan het nadenken …’. De jongen is duidelijk ook nog niet helder.

Onbekend - 14:06 uur
“Smeerlap. Je hebt me
gewoon gedwongen. Ik
wilde niet eens en ik
ben niet eens homo.
Vuile flikker!”

Ik moet hardop lachen. Gedwongen? Haha!

Ik - 14:09 uur
“Ah jongen, zet #metoo 
op je tijdlijn. Kunnen we
lachen ;)”

Onbekend - 14:10 uur
“Ah flikker op!”

Goeie woordspeling.

Ik ga me opfrissen, eet wat en gooi er een paar paracetamol in. En boven verwachting voel ik nog best okee ook. Ik zit op m’n bank en bedenk waar ik nog ergens sigaretten heb liggen. Dan hoor ik kabaal van beneden komen.

     “En dat godverdomme kutding! En het is altijd wat!” Ik loop naar het raam en zie Sien buiten tekeer gaan met een laptop in haar handen. “Ik kan ook nooit wat rustig opzoeken!” Ze is al aardig actief na zo’n avond. Ze gooit kwaad de laptop in een container. Ik open het raam.
     “Sien? Gaat het goed?” 
     “Het is godverdomme ook altijd wat! Dan zoek je gewoon rustig wat op en dan pleurt dat ding zo opeens uit. Ik ben er klaar mee!” Ze dondert met een klap het deksel op de container en gaat naar binnen. “Oh en als je koffie wilt, neem je laptop mee want ik moet wat opzoeken!” brult ze. Ik ga gelijk maar naar beneden om haar gerust te stellen.

     “Nou jongen, ben je weer nuchter?” Sien lacht en zet twee koffie op het tafeltje waar ik nog geen halve dag geleden zo dronken als een toeter aan zat.
     “Ik ben er weer. Hier” zeg ik en ik schuif m’n laptop naar haar toe. 
     “Topper.” Ik drink van m’n koffie en zie hoe m’n handen trillen. Ik biets een sigaret van Sien terwijl ze m’n laptop opent. 
     “Zolang je hem maar niet in de container gooit”, lach ik.
     “Oh jezus wat is dít nu weer!” roept Sien door de kroeg en ze schuift van schrik met haar stoel een stuk naar achteren. Er komt geluid uit m’n laptop. Het is porno. Oh jezus. Ik druk op escape en op allerlei andere knoppen, maar m’n laptop werkt niet mee. Ik klap hem met een rood hoofd dicht maar het geluid blijft doorgaan. 
      “Sorry!” roep ik. Ik schaam me werkelijk kapot.
     “Nou je bent me er wel eentje jongen!” roept ze lachend en ze steekt een sigaret op.
     “Hier, hij doet het weer.”
     “Nou am me nooit niet!” brult ze afwijzend. “Maak ‘m eerst maar schoon!” 

Ik zit boven en bedenk hoe ik het eens ga aanpakken met al die goede voornemens. Via internet bestel ik een boek over stoppen met roken en ik zoek veel dingen op over gezonde voeding. Vandaag ga ik starten. Geen slap gezeik meer. 1 januari is m'n nieuwe start! Ik neem me voor geen sigaretten te kopen en ook geen bier. De dag duurt lang, ik heb koppijn en scroll door de tijdlijn op Facebook. Overal nieuwjaar-wensen, foto’s en video’s van vuurwerk en champagne-drinkend tuig. Wat heb ik een topavond gehad. Ik open Grindr. Daar ben ik al even niet meer geweest.

1 new message
“Hoi”

Ik - 17:01 uur
“Hi, foto?”

1 new message
“Op reply”

Ik stuur hem een foto van m’n gezicht en wacht de zijne af. Die komt niet direct.

1 new message
“Hé, jij werkt toch bij
de coffeeshop?”

Nou ja zeg. Hoe is dit mogelijk? Ik weet dat ik een beetje op die jongen lijk, maar toch ook weer niet zo erg? Ik twijfel. Wat zal ik antwoorden?

Ik - 17:04 uur
“Heb jij ook een foto?”

Ik krijg een foto terug van een lelijke vent van half dertig. Pff, waarom hebben dit soort mensen altijd hoop bij jonge(re) jongens?

Ik - 17:05 uur
“Leuke vent! Ja ik werk
inderdaad in de coffeeshop.
Nu zelfs! Misschien heb ik je
er wel eens gezien? 
Kom je er vaak?”

1 new message
“Geregeld. Ik kan nu 
ook wel even komen?”

Ik - 17:09 uur
“Ja doen! Gezellig. Tot zo!
Zeg maar dat je naar de
wc moet, dan kan ik wel
even weg. Anders gaat m'n
baas moeilijk doen. ;)"

Haha! Gelukkig nieuwjaar. Wát een topdag. Dit wordt mijn jaar, ik vóel het!


Vervolg: Column 90 - Coffeeshop

Online: 10 januari 2018

Op de uitkijk bij de coffeeshop. Dit wordt hilarisch!

  Like en blijf op de hoogte!